ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Μάι 23rd, 2011 by admin | 0

Σημαντικά στοιχεία στην Ημερίδα του ECOCITY για το Λαθρεμπόριο Καυσίμων

Ο προβληματισμός για τις συνέπειες στη Δημόσια Υγεία και στο Περιβάλλον, κυριάρχη σε στη διάρκεια της Ημερίδας που διοργάνωσετ ο ECOCITY την Τετάρτη 25 με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ,του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος καιΒιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Ηημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπουργείων, Πολιτικών Κομμάτων, Επιστημονικών Οργανισμών, ΜΚΟ, Φορέων, επιστήμονες και πολίτες, ξεκίνησε με την υποδοχή της Επιτροπής του ECOCITY για την Αξιολόγηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και στην Υγεία από την Πετρελαιοκίνηση και την παρουσίαση των ενεργειών προς τις κυβερνήσεις των τελευταίων έξι ετών, να για την λήψη μέτρων πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας, από επαγγελματικά κυρίως αυτοκίνητα. Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κ. Κων. Μαθιουδάκης ,Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της λαθρεμπορίας των καυσίμων. Μίλησε για το έργο των ΚΕΔΑΚ και της Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ ζήτησε την εκτενέστερη ενημέρωση των αποτελεσμάτων της Ημερίδας και τη συνεργασία της Επιτροπής του ECOCITY. Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης παρουσία σαν θέσεις ο κ. Παπαδάκης από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που διάβασε επίσης τον χαιρετισμό του ΓΓ του Υπουργείου κ Θεοχάρη Τσιόκα, ο κ. Ασημακόπουλος από το Υπουργείο Οικονομικών, από τη ΝΔ ο Βουλευτής κ .Νικ. Καντερές, ο κ. Αλέξης Οικονόμου από τον ΛΑΟΣ, ο κ.Λειβαδάς από τη Δημοκρατική Αριστερά και από τη Δημοκρατική Συμμαχία ο Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη διάρκεια της δεύτερης ενότητας ο κ. Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μίλησε για τον επηρεασμό του αέρα και τα στοιχεία των μετρήσεων, όπου οι εκπομπές μικροσωματιδίων είναι συνεχώς πάνω από τα όρια. Η κα Κλέα Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε το πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας και χαρακτηριστικά ανέφερε «τα πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι  η βασική πηγή μικρών σωματιδίων που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία. Ο κ. Ιμπραήμ, από GREENPEACE δήλωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να αρθεί η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης και τόνισε τις συνέπειες εκπομπής οξειδίων του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα.

Η κα Κορωνάκη και η κα Πυργελή από το Οικονομικο Πανεπιστημίο  Αθηνών, αναφέρθηκαν στην οικονομική ζημιά που προκαλεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Κράτος. Στην Τρίτη ενότητα oκ. Ζαννίκος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, παρουσίασε στοιχεία παραβατικότητας και δήλωσε την ανάγκη θέσπισης ορθολογικών κανόνων για την χρήση της πετρελαιοκίνησης. Ο κ. Χανιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Telenavis A.E. έδειξε τις εφαρμογές τηλεματικής σε ΚΕΔΑΚ και REVOIL. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βερσαλλιών κ. Ρεμβίκος αναφέρθηκε στα μοντέλα διαβούλευσης και με την κα Κατσουγιάννη παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογη΄ς της αξιολόγησης που έγινε, τα συμπεράσματα της οποίας τοποθετούν το πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας ως κορυφαίο και ακολουθεί ο επηρεασμός του Περιβάλλοντος για την επιλογή της απελευθέρωση η μη της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από το ECOCITY των αποτελεσμάτων της ημέρας, πριν την καταγραφή των τελικών συμπερασμάτων, που είναι:

  • Όχι στην άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης, αν δεν υπάρξει πάταξη της νοθείας των καυσίμων που προκαλούν ζημιά στα νέας τεχνολογίας οχήματα και χρήση παγίδων μικροσωματιδίων.
  • Εφαρμογή της τηλεματικής και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Διανομής των Πετρελαίου με ευθύνη των εταιριών Καυσίμων και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Κράτους. Αυστηρές ποινές με άμεση εφαρμογή σε διανομείς και εμπόρους καυσίμων που παρανομούν με νοθεία και λαθρεμπορία καυσίμων.
  • Εξέταση και πίεση για την απόσυρση και αντικατάσταση του ρυπογόνου στόλου των Φορτηγών, που κυκλοφορούν στη χώρα, με εφαρμογή αντικινήτρων για εισαγωγές μεταχειρισμένων παλαιάς τεχνολογίας.
  • Η εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, να είναι μέτρο που θα έχει εφαρμογή μόνο αν υπάρξει μέριμνα από το Κράτος για την προστασία του δικαιώματος της θέρμανσης στη χειμερινή περίοδο των χαμηλόμισθων και οικονομικά ασθενών τάξεων. Για το θέμα αυτό έχει διαθέσιμη πρόταση από το ECOCITY, που μπορεί να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης μόνο από εταιρίες Καυσίμων και διανομείς πετρελαίου θέρμανσης. Το επόμενο βήμα είναι ενημερωτικές συναντήσεις με Υπουργεία, Βουλευτές, Κόμματα και Φορείς Εμπορίας. Προτεραιότητα στη κίνηση αυτή είναι αποκλειστικά η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων